Vandaag bekijken we een stok uit het land van de rijzende zonnebaars, uit het assortiment van Major Craft.
Major Craft is een Japanese fabrikant van fijne hengels, met een fabriek in Vietnam. Al hun stokjes zijn met Japanse perfectie afgewerkt, zelfs de goedkope series.
Het stokje waar het hier over gaat, is uit de ‘K G Lights’ serie. Wat staat voor ‘K Guide for Lightgame Work‘. Dus met Fuji ‘K’ geleideogen, en geschikt voor lichte sportvisserij.
Dit is wat Major Craft zelf belooft:
“The existing Mebaru solid tip rod had been developed with the emphasis on “Automatically hooking”. We could hook a sense of discomfort at retrieving. But the big Mebaru which never float must exist. To target such a high alert individual which never bite without Lift & Fall around bottom, the special high sensitive solid tip section is necessary. The tubular tip flip it… The existin solid tip can’t feel a slight bite… This model will participates actively in such a situation, make it possible to target a big one around bottom, and profoundly change the world of Mebaru fishing.”
Het klinkt als een hoop zever over dikke mebaru die rond de bodem zitten en zich nooit laten vangen, en dan iets over een gevoelige top. Mebaru is een baarsachtig uitziende zeevis trouwens.
Dat het als een hoop zever klinkt kan ook komen doordat Major Craft 42 series van elk minstens 6 stokken heeft voor light rock fishing alleen. Maar dus: het lijkt heel gespecialiseerd spul.
De versie die we getest hebben, is de S742Deep. S van Solid tip, dus volle top. 74 Van 7 voet 4 duim, dus 223cm. En de 2 waarschijnlijk van tweedelig. Werpgewicht 0,6 tot 10 gram, dus een zware Ultra-Light, of een lichte Light. En Fast, dus een snelle topactie.
Dan even kijken wat we hebben: het handvat is tweedelig, zoals een bikini. Heel sexy, en heel heel netjes afgewerkt met aluminium opvulringetjes.
En ook slim ontworpen: het eindstuk dat af en toe eens de grond raakt, is schuimrubber, en de rest is kurk.
De molenhouder staat niet in de traditionele richting, je zou kunnen zeggen dat hij omgedraaid is: het schroefstuk zit onderaan. Maar wederom: alles is supernetjes afgewerkt met zoveel mogelijk aluminium ringetje en een carbon bus. De eigenlijke molenhouder is een Fuji VSS, goed spul. Op het eerste zicht zou je zeggen dat Major Craft dat super mooi gedaan heeft, die kurk rond de plastic houder vormen, maar alle onderdelen staan gewoon in de catalogus bij Fuji. Bij Major Craft hebben ze het gewoon in mekaar gelijmd.
Dan hebben we het logo en de specificaties. En een extra ligatuurtje, voor de sier of voor een minimummaat aan te geven. Wie het weet mag het zeggen.
Heel de butt section heeft trouwens een cross wrap: een omwikkeling met carbonvezel lint voor iets extra power en torsionele stijfheid. Zeer geil.
Dan komen we het eerste oog tegen. uit de Fuji K serie, maar niet op hele hoge voet, en ook niet van kleine diameter. Dus mogelijks 1 generatie verouderd. Maar de ‘guide train’ is wel uitgevoerd volgens het KR concept: een snelle reductie, en dan uniforme middenogen. Alle ogen zijn trouwens blinkend roestvrij staal. De titanium versies zijn ook beschikbaar bij Major Craft, maar in de nog duurdere series.
Het zijn er trouwens 9, de ogen, wat geen overbodige luxe is voor een stok van deze lengte. En allemaal Fuji K, dus anti-tangle. Vertaald: antipruik. De gebogen beentjes zorgen ervoor dat een knoop zichzelf altijd lostrekt.
In het midden hebben we een carbon bus, dat is de beste manier om een hengel tweedelig te maken. Heeft heel weinig negatieve invloed op de actie van de blank.
Het topdeel begint met een stevig ligatuur, met een nette opdruk van het typenummer. Fijn detail.
Het topdeel is ongeschuurd, dus met een heel fijne ribbel.
Dan komt een serie middenogen. Maat 4 trouwens, dus binnendiameter van 2.25mm, en dat is erg klein. Meer hierover later.
De top is een apart ingezet carbon stuk, maar de overgang is perfect. Alles ziet er eigenlijk perfect uit.
Dat is een uitgebreide detailbeschrijving, en allemaal heel mooi, maar hoe vist dit stokje?
De eerste sessie was verschieten: elke steen op de bodem leek wel een felle aanbeet. Zo gevoelig is deze stok. Maar dat word je snel gewoon, en na een tijd verwacht je niets anders meer.
Gevoeligheid: A++
Werpen: om een echt werpkanon te zijn, mist hij een beetje body. 10 Gram wegzetten betekent doorbuigen tot in het handvat, en het lanceren van het kunstaas mist dan toch wat kracht. Maar toch: 45 meter is haalbaar. De butt section is maar 11mm dik. Iets dikker had krachtiger geweest.
Ergens in het middengebied van het werpvermogen, met 3,5 of 5 gram, is de werpprecisie optimaal. De shad tegen het paaltje of het muurtje leggen aan de overkant van het kanaal, is geen probleem. Onderhands werpen gaat ook goed, maar voor één of andere bizarre reden voelt het niet 100% juist aan, het geeft een klein beetje een moeilijke indruk. Maar dan zijn we echt aan het muggenziften. Werpen is echt strak en precies, met quasi geen nazwiebel. Zolang het werpgewicht onder de 6 of 7 gram blijft.
De kleine ogen zorgen ervoor dat de stok ultra licht in de hand ligt, maar een knoop voel je wel door de ogen ritsen. Bijvoorbeeld bij 0.18mm fluorcarbon is een uni knoop eigenlijk al te dik, een Alberto knoop is dunner en passeert beter.
Inzetgebied: we hebben met de K G Lights stok een ton baars gevangen, alle maten snoekbaars, winde, roofbrasem, forel, grondel, en een snoek die richting de meter ging. Allemaal zonder enig probleem. Doordat de stok heel veel plooireserve heeft, maken grotere vissen zichzelf snel moe. Je boet wel iets in aan controle.
Grote kanalen, kleine kanalen, beekjes en kleine rivieren: allemaal mogelijk. Alles wat niet super diep is, of hard stroomt.
Qua rigs: dropshot gaat goed, ondanks de relatieve strakheid. Carolina rig en split shot rig gaan super, loodkopjes tot 5 gram en kleine pluggen gaan ook.
Nog een klein boompje over het omgedraaide handvat: het is beter zo. Met de nek van de molen tussen ringvingen er middenvinger, of tussen ringvinger en pink, is de stok perfect in balans met een 1000 molen. En dan nog is het mogelijk om de wijsvinger op de blank te leggen, voor iemand met grote handen. De handpalm komt dan op het hardere deel: de draaidop. En dat is eigenlijk perfect om kleine tikjes mee te geven.
Het grootste, belangrijke, meest praktische voordeel van een stok uit deze klasse, zijn de anti-tangle ogen. Eens je ze hebt, wil je niets anders meer. Je kan sneller zijn met uitwerpen, en de stok in schuinere richtingen gebruiken. Voor in het donker te vissen zijn ze eigenlijk een must, omdat je effenaf blind met een stok staat te zwaaien.
Vergeleken met de Reins Aji Ringer Z is de Major Craft minder snel, heeft hij minder krachtreserve, maar is hij 20 keer gevoeliger. En de anti-tangle ogen zijn een uitgesproken voordeel.
Pingback: Review: Major Craft Crostage CRX-S692AJI | Stekelridders.be