Meteen naar de inhoud

Review: geurmiddelen

 

Punt 1: heeft het zin?

Wij denken van wel, meestal toch. Als de vis opgestapeld ligt en compleet los is, is reuk toevoegen waarschijnlijk niet nodig. En als ze echt niet bijten is het ook niet nuttig, maar ja, in dat geval is uit je bed komen in het geheel niet nuttig.

Punt 2: hoe werkt het?

Volgens sommige theoretische wetenschappers kan het niet werken, omdat de oplosbaarheid van de moleculen in water te beperkt is. En een roofvisneus zou enkel in water opgeloste stoffen kunnen ruiken.

Volgens sommige praktische stekelridders (wij dus) is de werking heel simpel: het stimuleert zenuwbanen die met jacht en voedsel te maken hebben, dus het activeert de vis, dus het zorgt voor meer aanbeten. Een compleet inactieve vis zal niet ineens op topsnelheid uw kunstaas achtervolgen, maar een vis die al aan het volgen was, zal wat extra overtuiging krijgen om toch net wel te bijten.

Interessant detail: het Zander geurmiddel uit de test is voor 0,0% oplosbaar in vet of olie, en 100% in water.

Er zijn ook stemmen die beweren dat geurmiddelen niet de vis aanlokken, maar enkel slechte geuren camoufleren. Onze lichaamsgeur zou slecht zijn, brandstoffen en bananen ook.

Punt 3: nadelen?

Ja, stank hé. Onvermijdelijk komt de geur/stank op vingers terecht, en wordt van daar overgedragen op

  • zwengel en de hengel
  • na een plaspauze ook op de stengel
  • telefoon
  • alle soorten handvaten
  • stuur van het vervoersmiddel
  • alle lichaamsdelen die jeuken

Enfin, extra ontsmettingsmaatregelen na een vissessie zijn aangeraden.

Punt 4: hoe hebben we de verschillende producten ervaren?

YUM

yum

Geleverd in een spuitflesje, wat een goed middel is om bij de minste wind heel uw vest te laten stinken. Voelt olieachtig aan, en ruikt aangenaam naar garnalen.

Meestal zuigen we een kleine hoeveelheid in een injectienaald. Dat neemt minder plaats in, verdeelt makkelijker, en doet ons op drugsverslaafden lijken.

Effect: positief, voor ongeveer 1 worp. Het lijkt snel af te wassen.

Misschien iets om over na te denken: we hebben enkel naar garnaal smakende shads met garnaalreukstof behandeld. Naar octopus of anijs ruikende shads behandelen met garnaalreukstof hebben we niet geprobeerd.

Predator Soft Lure Spray

predatorsoftlurespray

Wederom een spuitflesje, met het gevaar om bij wind uzelf of uw vismaat te bestinken. Maar het spuit wel netjes, ideaal om bijvoorbeeld in een zakje shads een extra spritz te geven. Het product is heel lopend, en lekt gemakkelijk uit een injectiespuit.

Geur: garnaal. Heel zuiver en aangenaam.

Werking: van korte duur, het spoelt er direct af. We hebben geëxperimenteerd met een gleufje met een katoenen prop om het product vast te houden, maar dat is geen goed systeem. Enkel om in een zakje te spuiten lijkt het ons nuttig.

BioEdge Wand

bioedge

Dit is een Pritt met een smaakje. Of een stankje, want zuiver is het zeker niet. Het ruikt als een combinatie van

  • 1 dode garnaal
  • 1 kilo vismeel (= gemalen visslachtafval)
  • 20 vuile onderbroeken

We hebben de ‘crayfish’ en de ‘minnow’ smaken getest, garnaal en witvis dus. Maar de stank is 90% hetzelfde.

De verpakking en de hardheid zijn exact dezelfde als die van Pritt, een kleuter zou het verschil niet merken. Onze aangeraden aanbrengmethode lijkt ook op die van Pritt: kunstaas op een vlakke ondergrond leggen en Prittgewijs instrijken.

BioEdge beweert dat het product ongeveer 20 minuten blijft hangen, en dat klopt. Ze geven ook het advies om eventuele wartels en splitringen mee in te smeren. Het is waar dat het product daar goed op blijft hangen.

Resultaat: bevredigend!

 

DISCLAIMER: we hebben dit niet op wetenschapologische wijze getest, door bijvoorbeeld 2 identieke aasjes te vissen op 1 montage, 1 met en 1 zonder reukmiddel. Of door met 2 vissers herhaaldelijk dezelfde stek te bewerken, 1 visser met reuk en 1 zonder. De tests zijn meestal alleen uitgevoerd; in het genre van: een kwartier vissen, geen aanbeet krijgen, reukmiddel aanbrengen, wel beet krijgen, geloven dat het werkt.

Het lijkt dus een positief effect te hebben: iets meer aanbeten. Wat ook leek op te vallen:

  • in duistere omstandigheden, of in omstandigheden waar het water onregelmatig verlicht wordt, met veel shaduwlijnen, lijkt de vis beter in staat te zijn het aas te volgen.
  • Het product is vuil geel, en je ziet het duidelijk hangen. Na een paar minuten in het water, wordt de kleur lichter. Maar je kunstaas is dus niet meer mooi perfect gekleurd.
  • Het is vettig, zoals vet. Als je het aan je vingers hebt, glijdt alles eruit, en heb je een goede vod nodig om ze proper te krijgen.
  • Een stinkhand vanwege dit product ruikt hetzelfde als een stinkhand van baars. Dit zou kunnen gebruikt worden om na een blanksessie medevissers te overtuigen dat er toch vis gevangen is 🙂

 

Een onduidelijk oordeel, maar een duidelijke testwinnaar: de BioEdge Wand. Die is niet goedkoop trouwens: 12,90€ bij Pecheur.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *