Duurdere fluorocarbon is betere fluorocarbon, maar wat als je geen 10€ wil uitgeven voor 25m draad? Er moet toch een oplossing zijn?
Ja, er is een oplossing.
En de oplossing is dezelfde als bij molens: als je goed spul wil, moet je naar Japan kijken. Shimano doet het goed, en Daiwa doet het beter.
Dit is Shimano Ultegra “fluorocarbon”. Hebben we 2 jaar gebruikt, en is OK.
- De diameter en treksterkte zijn correct
- is soepel en taai.
- Maar de spoel is onhandig groot om mee te nemen
- de gevoeligheid is niet alles
- en na hoge belasting krult deze lijn op:
Dat is heel typisch voor “fluorocarbon” lijnen die eigenlijk enkel fluorocarbon aan de buitenkant hebben. De kern is nylon. En doordat de 2 verschillende materialen zich anders gedragen bij hoge belasting, krijg je die krul.
Ander en beter: (Daiwa) Prorex fluorocarbon leader.
Het feit dat ze 100% fluorocarbon op de doos durven zetten, is al een goed teken. Dat is eigenlijk helemaal goed, voor deze prijs: 5€ voor 50m.
Als we fluorocarbon lijnen vergelijken, doen we dat altijd met 0.16 of 0.18mm. Voor dikkere lijnen, 0.25mm en hoger, kan de ervaring anders zijn.
2,5kg Trekkracht is niet overdreven, en de diameter is ook helemaal juist.
Bij Daiwa houden ze zich bezig met onbenullige details veel beter te maken. Neem nu het flapje waar de diameter en treksterkte nog eens vermeld wordt, ondersteboven dan nog. Waar is dat voor nodig?!
Dat is nodig omdat deze spoeltjes in mekaar passen, en gestapeld kunnen worden. En dan kan je direct de juiste diameter uitpikken.
OK, dat is afgekeken van de vliegvissers, die hebben ook zo’n toffe systemen voor leaders. Maar het is gewoon helemaal goed.
Zoals we in een vorig artikel al gepostuleerd hebben: goede fluorocarbon ligt op een klein, handig en fancy spoeltje. Dit spoeltje is compact, onbreekbaar, toch stevig genoeg, en heeft een omflappende, soepele buitenrand, net zoals al de dure fluorocarbons.
Flap! Zo flapt de spoel open. De lijn zal nooit vanzelf afrollen .
En de spoel past perfect in de hand. het zijn kleine details, maar ze zijn allemaal perfect uitgevoerd.
Dus: 10/10 voor de testen aan de keukentafel. Maar laat ons ook wat testen doen aan de waterkant! Eens zien wat de visjes ervan denken.
Conclusie: zeer goede lijn, maar je kan er geen roofvis mee vangen?
Schuurbestendigheid: helemaal top. We vissen dikwijls tegen taluds met quaggamossels, en kleine beschadingingen scheuren niet door or rafelen niet uit.
Trekkracht: heel goed. Voorns swingen van een halve kilo is geen enkel probleem. En als je vasthangt, kan je je stok obsceen krom trekken. Taaie boel, die lijn.
Trekkracht op knoop: top. Hier gaan bijna alle goedkopere fluorocarbons uit de bocht, maar de Prorex niet.
Rek en gevoeligheid: top. Er zit nog altijd wat rek op, maar veel minder dan op nylon, minder dan op de andere goedkope fluorocarbons, en ongeveer evenveel als op de heel dure fluorocarbons.
En de manier van rekken is zodanig dat de gevoeligheid goed blijft. We zijn uren bezig geweest met het gevoel van rekken van al de merken te vergelijken, en hier zit heel veel verschil op. Elk merk heeft zijn eigen karakter qua rek. En sommige lijnen voelen heel dof aan en doen aanbeten slecht doorkomen. Maar Prorex niet, aanbeten zijn zuiver.
Knoopbaarheid: lijkt ook top.
Alles kunnen vangen behalve een roofvis, dat is geen passende afsluiter van een review. Dus we zijn moeten teruggaan om deze absolute unit te verleiden.
Deze komt van tussen de planten, langs een met mossels bezaaid talud, en heeft de treksterkte uitgetest.
En deze unit is geswingd, hij heeft zelfs weinig water geraakt tijdens de dril . Zoveel vertrouwen geeft Prorex fluorocarbon leader.
Als kers op de taart: dit varkentje! Kort gedrild, tussen de stenen: geen enkel probleem op 0.18mm.
Conclusie: een zeer goede fluorocarbon leader aan een aanvaardbare prijs, die alles goed doet.