Meteen naar de inhoud

Haakknopen voor roofvis

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Er zijn ontelbare knopen, maar roofvissers hebben er maar een paar nodig.

Beginnend met de gemakkelijkste: de improved clinch.

impclinchknot Dit is een zeer gemakkelijke knoop, met toch een hoge treksterkte.

Het grote voordeel is dat je er niet zoveel vingers voor nodig hebt, 2 duimen en 2 wijsvingers is ruim genoeg.

 

 

 

 

Maar het kan beter: de uni knoop.

uniknot

 

Om deze knoop te leggen heb je ook wat middenvingers of ringvingers nodig, en je moet een uiteinde een keer of 6 door een lus steken, dus hij is ook iets trager.

Maar de uni

  • heeft een gigantisch hoge treksterkte
  • trekt altijd heel netjes aan, ook als je slordig hebt geknoopt
  • is eigenlijk een strop, dus trekt zichzelf vaster

 

 

 

Dan een eerste specialleke: de weinig bekende dropshotknoop:

maxresdefault

Deze knoop is:

  • super super eenvoudig om te knopen
  • niet eenvoudig aan te trekken: je moet 3 kanten op trekken met maar 2 handen
  • sterk
  • heel stabiel: hij omarmt de haaksteel, en zet de haak kaarsrecht op de lijn

 

Welke knoop raden we nu aan voor welke toepassing?

Haak of wartel aanzetten: uni knoop.

Dropshothaak aanzetten: hangt ervan af.

IMG_2124        IMG_2127

Links is een nogal kortstelige haak aangezet met de dropshotknoop. Rechts is diezelfde haak aangezet met de uni knoop, waarna het uiteinde terug door het haakoog is gestoken. Serieus verschil hé? Kijk vooral naar de afstand tussen de haakpunt en de hoofdlijn.

Om met kortstelige haken op een werpende manier met de dropshot te vissen, raden we de uni aan. Om verticaal te dropshotten met langstelige haken is de dropshotknoop meer geschikt.

 

 

 

 

palomar_knot_.image.-mainParsys-0001-image.dashTip 1: Aan al wie de Palomarknoop gebruikt om te dropshotten: stop daar alstublief mee. Bij de Palomar omknelt de lijn zichzelf, fluorocarbon kan daar heel slecht tegen. Bij een droge snok, breekt de lijn. Aaron Martens legt uit waarom.

 

 

 

 

 

Tip 2: Als je bij het leggen van de dropshotknoop de haak draait in de richting van waar de naad tussen haakoog en haaksteel is, komt het omarmend stuk lijn niet in die naad te liggen. Bij een ruw afgewerkte haak en een dunne lijn kan dat van belang zijn.

Video: hoe de uni knoop leggen. 

Video: de dropshotknoop uitgelegd door een strandvisser.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=swHj7EZ6P-o”][/vc_column][/vc_row]

4 reacties op “Haakknopen voor roofvis”

    1. Ludo, deze knoop kan perfect gebruikt worden! Voornamelijk om een fluorocarbon voorslag op de hoofdlijn te zetten. Maar met dunne fluoro ( 0,16mm ) is dat al wat moeilijker. Voor deze verbinding gebruiken wij een lus in lus connectie. Waarom? Dit is gewoon sneller om een nieuwe onderlijn aan te zetten wanneer de andere kapot of versleten is. Vaak doe je dit langs de waterkant, en dan is deze lus-in-lus verbinding echt de snelste en makkelijkste manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *