Voor de belachelijke prijs van 1€ kan je niet sukkelen. Het ziet er niet slecht uit, dus het moet getest worden.
Als je een paar schoenen bestelt, is het maar een paar klikken en een euro verschil. Dat is een verleiding waar moeilijk aan kan worden weerstaan.
Decathlon doet trouwens echt niet moeilijk over retourneren, het kan zelfs gratis, en tot 365 dagen na aankoop. Dat is goed om weten, als de verplaatsing naar een winkel nogal ver is.
Caperlan, dat is het merk van spullen waar je overal verpakkingen van terugvindt aan de waterkant, achtergelaten door de panvissers.
De verpakking is heel goed: duidelijk, stevig genoeg om de dreg te beschermen, en goed vormgegeven, zodat de steel van de spinner niet geplooid wordt. Dat is beter dan bij andere merken. We testten de nummer 2 van 5 gram.
Aan de achterkant: duidelijke instructies om de dreg te vervangen, en de importeurs voor quasi heel de wereld. Made in Poland.
De lakmoesproef voor een echt goeie verpakking is: openen zonder schaar of mes. Dat lukte perfect. Zonder onszelf of de spinner te beschadigen. 5 Bonuspunten voor Decathlon!
De spinner zelf is een basismodelletje: gewoon ronde kralen, gebraseerde dreg. Het lijfje is geribbeld, dat is wel belangrijk.
Wat opvalt: alles draait soepel rond, is netjes afgewerkt, en perfect recht en blinkend. Het blad is perfect gestanst. Het oogje is kort afgeknipt.
Ter vergelijking: dit is een spinner van een ander merk: het oogje is niet kort genoeg afgeknipt. Daar kan draad achter blijven vasthangen. Het ruitertje staat niet 90° op de as.
Dit is nog een voorbeeld van een ander merk spinner, hoe het NIET moet: het kraaltje wordt scheef gedrukt, de conische bus dus ook, waardoor de spinner slecht opstart.
Dit alles hebben we dus niet voor bij de Decathlon spinner. Goed zo!
Is de dreg scherp? Elke keer de spinner wordt vastgepakt, wordt er een vinger geprikt. Ja dus.
Op de verpakking wordt geclaimd dat de dreg van VMC is. Dat zou kunnen: de manier waarop de punten aangeslepen zijn, lijkt heel VMC-achtig: met een samengestelde hoek. De weerhaken zijn normaal van hoogte, maar vrij dun en spits. Dat is gunstig, want je kan gulzige baarsjes behoorlijk wat schade toebrengen met een dreg. Het kan zijn dat we de weerhaken nog platknijpen, dat zien we later wel.
Wat niet voorzien is, is een veertje of een toefje rode wol op de dreg. Dat is enkel voorzien op de iets duurdere modellen. Het kan wel verschil maken soms: deze winde was overtuigd van het toefje rood. Excuses voor de slechte foto, uiteraard hadden we weer geen schepnet bij, de vis is in het water onthaakt.
Maar dus: naar de waterkant met de Decathlon spinner. 15 Minuten op het kanaal, op een normaal gezien taaie, zonnige namiddag. Test 1.
Op deze foto moest normaal een roofblei staan van ongeveer 35cm. Maar hij wou niet op de foto. Pech voor hem: geen eeuwigdurende internetglorie voor mijnheer roofblei.
Deze baars was met 2 van de 3 dregpunten gehaakt. De dreg kwam er vlot uit.
Nog wat baars, en nog een 30er baars en een minitje wisten zich ook van de haak te ontdoen. Dus die weerhaken zijn écht fijn en spits, misschien iets té fijn. We zullen het nog wel eens proberen met een lijn met iets meer rek in.
Dit is 15 punten aan mosselen. Deze spinner doet het redelijk goed in de buurt van stenen en mosselen: meestal ketst hij weg met het rondddraaiende blad. Opstarten doet de spinner gewoon goed, en het gewicht en het blad zijn goed in balans. Hij draait wel rond, wat na een tijdje tot een gekinkte hoofdlijn leidt.
Test 2 was een klein uurtje aan datzelfde kanaal. Met een klein toefje katoen op de dreg deze keer. Een aantal vissen meldden zich aan voor de test:
Bemerk dat alle deelnemers aan de test vast en diep gehaakt zitten, met verschillende dregpunten. 3 Of 4 andere vrijwilligers hebben de dreg gelost, dikwijls vlak voor de kant. De weerhaakjes zijn dus echt iets te fijn. Onthaken gaat dan wel weer vlot natuurlijk.
Conclusie: hij vangt vis! Niet slecht voor 1€. Maar de dreg kon beter.