Een shadje lanceren tot op de maan! Deze keer gaat het echt lukken!
We testen deze keer een Dropshot X hengel van Prorex, 2m85 lang en 8 tot 35 gram werpgewicht. Dit is het soort stok dat je gebruikt op een grote rivier, of voor zeebaars of geep.
Laat ons de hengel eens overlopen, van de dop tot aan de top.
De achterdop heeft een geanodiseerde aluminium ring, met daaronder een schuimrubberen stootrand. Bij de allermeest fancy en dure stokken is deze dikwijls helemaal van aluminium, alsof je een heel dure stok nooit op de grond neerzet. Rubber is goed. Deze is goed.
Het handvat is tweedelig, dat is sexy. Zoals een bikini.
Zoals het merendeel van het materiaal dat we testen, is deze stok gewoon aangekocht. Dus we kunnen vrijuit schrijven wat we willen. Paars is gay, zeker blinkend paars.
Dat is een Fuji VSS molenhouder, een beetje de standaard voor vele midden – en hogere klasse van hengels. Dat is perfect.
Kijk, dat valt perfect in de hand. En er is nog net genoeg ruimte om met de wijsvinger den blank te voelen.
Dan komen we de specificaties tegen. Totale lengte: 2m85. Dat is lang! Dat is ongeveer de grens van hoe lang je voor een kunstaasstok kan gaan, want je moet er wel heel de dag mee staan zwiepen. Nog langer en hij zou te zwaar worden.
Werpgewicht 8 tot 35 gram. Dat zijn typische gewichten voor stromend water.
Op te merken: zelfs opgeplooid is dit gevaarte nog 149cm lang. Dat is schouderhoogte!
Niet evident om zo een gevaarte op de fiets te transporteren. Hij steekt net niet voor het voorwiel uit, anders had er een rood shadje aan gemoeten.
HVF is Daiwa’s High Volume Fiber. De blank is gemaakt van opgerolde carbon matten, en Daiwa probeert daar zo veel mogelijk carbonvezels in te steken, en zo weinig mogelijk epoxy. Meer carbon betekent meer gevoeligheid en een lager gewicht.
X45 is de constructiemethode. Carbon matten zijn een sandwich van dunnere vellen, en Daiwa legt er een mat onder een hoek van 45 graden tussen. Dat gaat het zwiebelen van de stok tegen.
Stel het u zo voor: een open brooddoos kan je bij de hoeken vastpakken, en behoorlijk flexen. Maar als het deksel er op zit, dan niet meer. X45 is hetzelfde principe.
Dat zijn correcte theorieën, en al zwiebelend met de stok in de hand lijken ze te kloppen. Wel moet opgemerkt worden dat met een stok van 2m85 in uw woonkamer staan zwiebelen, geen ideaal plan is.
Je kan dat beter in andermans woonkamer gaan doen. Bij FlandersFisher bijvoorbeeld. Het kernconcept van FlandersFisher is: try before you buy. Dus je kan in zijn woonkamer aan stokken en molens gaan friemelen, eventueel eens aan het kanaal wat gaan werpen, en dan pas kiezen.
Zo is het met deze stok ook gegaan.
Een bijkomend voordeel van FlandersFisher is: hij is zo een Daiwa fanboy, dat je hem heel gemakkelijk kan provoceren:
Een Shimano molen op een Daiwa stok is als een tang op een varken. Maar het provoceert wel.
Maar dus, we waren de stok aan het overlopen.
Ah, het startoog. Van de K serie, maar niet de kleine hoogpotige. In theorie laat dat toe om ook met nylon of fluorocarbon hoofdlijn te vissen. In de praktijk zijn die ogen steviger en zeker even licht. Dit soort kort, dik frame kan iets beter tegen een stootje.
K = anti-tangle = de lijn kan niet rond een oog lussen.
FazLite? Voor zover we de Japanse dudes kunnen verstaan, zijn FazLite ringen meer corrosiebestendig (Hallo zeebaars? Geep?) en iets goedkoper. Fijn!
Het zien er in ieder geval goede en lichte ogen uit, en die blauwe schijn is ook niet mis.
Dit is het kaartje. Prorex is het roofvismerk van Daiwa.
De ontmaagding van een stok gebeurt niet als je lijn monteert. Ook niet als je de eerste worp maakt of de eerste vis haakt. Ontmaagding van een stok gebeurt als je het kaartje er af knipt!
Daiwa / Prorex heeft ook een speciaal woord voor de bus: V-joint. Wat we zien is gewoon een zeer, zeer netjes afgewerkte sluiting. Op de ogen ook trouwens: het epoxywerk is overal 100% perfect, en nergens ligt teveel epoxy op. Nergens is er een blob of een vervorming.
Verder naar voor is meer van hetzelfde: perfect afgewerkte ogen.
Heel de blank is ook extra omwikkeld met carbon lint en gelakt.
Het topoog is ook anti-tangle en heeft een perfect ligatuur.
De top is hol! Dat is mogelijks een primeur voor Stekelridders.
Dit is de actie: zeer snel. Exact hoe een dropshotstok moet zijn. De top is zeer gevoelig, maar toch buigzaam genoeg. En omdat hij hol is, heb je toch dat pokige, buisachtige gevoel, en kan je forse haken toch zetten.
Ter referentie: dit is de Dropshot X naast de Major Craft K G Lights. Dag en nacht verschil, dat is niet eens dezelfde categorie.
In de hand voelt de Dropshot X aan als een werpkanon: extreem veel power in het achtereinde, met toch een dropshotachtige top.
En het gewicht! Op papier 150 gram, voor een stok van deze lengte is dat vederlicht.
Met deze stok kan je een middeleeuwse ridder van zijn paard stoten! Zo voelt het aan, in ieder geval.
Bon, naar de waterkant!
Gevoel
Als je een nieuwe stok koopt met veel carbon, dan voelt hij in het begin wat raar aan. Een beetje zoals een bezemsteel, of een holle buis.
Dan hang je een keer goed vast, of je vangt een paar dikke vissen. En dan is het opeens een hengel, met een karakter, een vertrouwd gevoel.
Dat komt doordat carbon moet roderen. De meest gespannen vezels breken af op microscopisch niveau, en de blank wordt zachter op de juiste plaatsen.
En met deze Prorex stok was dit effect goed merkbaar.
Werpen
Neen, lanceren! Gemakkelijk 10 tot 20 meter verder dan een gewone spinhengel. Met zo een lange hefboom geef je zoveel snelheid aan je shadje mee, dat aerodynamiek echt begint te spelen. Krulstaartjes vangen veel wind, pin tails klieven door de lucht, en dat scheelt in werpafstand.
Het opgegeven werpgewicht van 8 tot 35 gram is correct.
Door de vrij grote ogen vliegt ook dikkere braid heel vlot van de molen. (Ons idee van dikke braid is een opgegeven 0.12mm)
Gevoeligheid
Abnormaal goed voor een lange rivierstok. Elke steen kan je voelen, ook op afstand.
En over stenen gesproken: de extra lengte is leuk om je lood over stenen te wippen, dat scheelt op het aantal vasthangers.
Drillen
Gewoon takelen!
Deze knaap schurkte tegen de 80cm aan.
Dikke, hoge, sportieve snoekbaarzen drillen, is gewoon optakelen. Met de 2m85 en een dikke ruggengraat kan je de vis perfect naar links en naar rechts sleuren, in of uit de stroming trekken,…
De sport is er wat af, maar efficiënt is het wel.
Brasems pikkelen is ook geen sport. Sorry meneer de brasem! We zullen u dadelijk bevrijden. Goede haken wel hé? Gamakatsu worm39.
Een gepikkelde sportbrasem kan soms een probleem zijn als hij dwars op de stroming gaat. Maar met deze Prorex stok niet: gewoon optakelen.
Conclusie
Absolute topstok! Deze stok kost 150€, en doet stokken van 250 – 300€ de broek af. Op de gebruikte materialen is geen enkele opmerking te geven, en de afwerking is perfect.
Aan het water overtuigt hij: alles voelen, stevig de haak zetten, efficiënt afdrillen.
Een wapen is het. Om een ridder van zijn paard te stoten, of om dikke vis te vangen.
Pingback: Zeebaars, de zoute stekelridder | Stekelridders.be