Als u er nog niets over gehoord of gelezen heeft: Vlaanderen krijgt hengelsportstewards.
Daar zweven nog veel misverstanden over rond. Dus vandaag proberen we die misverstanden helder te maken. Want toegegeven, het is Vlaanderen, niets is simpel.
Misverstand 1: een steward is hetzelfde als een BOA.
Het enige dat hetzelfde is, is het uiteindelijke einddoel: betere naleving van de visserijwetgeving. Al de rest is anders.
Een Nederlandse BOA is een Buitengewone OpsporingsAmbtenaar. Een BOA kan direct een boete uitschrijven.
Een steward is ten eerste al geen ambtenaar, en het zal ook de steward niet zijn die een boete oplegt of een proces verbaal opstelt.
Misverstand 2: stewards gaan boetes geven.
Stewards gaan informeren, controleren, bemiddelen, informatie doorspelen, beheren,… maar zelf geen boetes uitschrijven.
Het is België, dus uiteraard is de wet net veranderd, zijn er verschillende partijen in het spel, en blijven er uitzonderingen. Dus simpel is het niet.
Maar overtreders of stropers mogen zich in de meeste gevallen verwachten aan een geldboete. De lange procedure met een proces verbaal, neerlegging bij de procureur des konings, een dagvaarding voor de rechtbank, een advocaat,… dat is nog slechts in heel specifieke gevallen van toepassing. Namelijk gebruik van netten of fuiken, of vissen op beschermde soorten.
Rechtbanken hebben teveel werk met inbrekers, dieven, moordenaars, verkrachters,… Dus daarom is al de rest “gedepenaliseerd”. Het zijn geen misdrijven meer, enkel ‘inbreuken’.
Dat klinkt minder erg en minder streng, maar het werkt sneller en doeltreffender. Dat wil zeggen dat je er gewoon een dikke boete voor krijgt. Geen rechtbank, geen proces, geen PV. Gewoon boete. Een beetje hetzelfde principe als een GAS boete. Die zijn ook gemakkelijker om uit te delen.
Misverstand 3: de steward vervangt de boswachter.
Dat is zowel fout als ook niet waar. Stewards vervangen niemand, en boswachters staan eigenlijk enkel in voor de handhaving van staatsdomeinen, die meestal bossen zijn. Daar kan een water in liggen, en boswachters kunnen stropers betrappen, maar het is niet hun taak.
De mannen die echt de bevoegdheid hebben voor de handhaving en voor de sanctionnering, zijn de mannen van de natuurinspectie.
Misverstand 4: de natuurinspectie doet niks.
Die mannen hebben in 2017 wel 2383 controles gedaan. En 171 PV’s geschreven en 54 aanmaningen gegeven. Dat is niet niks.
Maar wat wel waar is: ze zijn met te weinig, en ze kunnen niet overal tegelijk zijn.
Maar stewards kunnen wél overal zijn.
Misverstand 5: visserij is geen prioriteit voor natuurinspectie.
Dat is niet helemaal juist.
Spijtig genoeg: visserij is maar een derde van het werk dat natuurinspecteurs gemiddeld doen. Dat wil niet zeggen dat het niet belangrijk is, of lager is in prioriteit. Prioriteit wordt voor elke melding apart bekeken.
Het is ook wel waar dat niet elke natuurinspecteur specialist is op het gebied van visserij en visserijwet.
Ook daar gaan stewards helpen. Zij zijn wél specialist. En ze kunnen wel tijd maken om een stroper te belagen.
Misverstand 6: een steward heeft geen bevoegdheid.
Fout. Een steward is opgeleid en bevoegd om uw visvergunning te controleren, en uw vismateriaal.
Maar bijvoorbeeld niet om uw identiteit te verifiëren, of om de gegevens achter uw nummerplaat op te vragen. Maar bij bijna alle stewardwerkingen zijn daarvoor afspraken gemaakt met de lokale politie.
Misverstand 7: ik ben niet verplicht om mee te werken als een steward mij controleert.
Uiteraard wel. U moet uw visvergunning kunnen voorleggen en volgens de regels vissen.
Stewards die te maken krijgen met personen die niet willen meewerken, of agressief gedrag vertonen, zijn geleerd om direct de politie te laten komen. Vandaar ook dat die afspraken met de lokale politie er moeten zijn.
Omgaan met agressie is trouwens geen kattenpis, en de helft van de opleiding tot hengelsportsteward.
Die opleiding wordt gegeven door gespecialiseerde politiemensen. Elke steward krijgt hier ook een afzonderlijk certificaat van.
Misverstand 8: Stewards zijn betweters, heiliger dan de paus en doen alles verniet.
Dat is ook allemaal fout. Stewards zijn in de eerste plaats zelf vissers. Ze hebben het gewoon iets beter voor met de regels, dan de gemiddelde stroper.
Stewards krijgen een kleine vergoeding, het is meestal niet verniet. En heel dikwijls doen ze ook meer dan controle, ze ruimen bijvoorbeeld ook zwerfvuil op. Daar is dan ook weer een kleine vergoeding voor. Er zijn er zelfs die visplaatsen en steigers onderhouden. (Hallo zagende en klagende bootvissers, wie gaat er op vrijwillige basis een trailerhelling onderhouden? Dat kan misschien geregeld worden via stewardwerking.)
Dikwijls helpen stewards ook bij visuitzettingen. Stewards zijn niet alleen controleurs. Ze helpen de visserij op een stuk water beheren, in vele aspecten.
Misverstand 9: de wereld is om zeep.
De wereld is nog niet om zeep, en met een beetje samenwerking en informatiedeling kunnen er gemakkelijk wat rotte appels weggehaald worden.
Over informatiedeling gesproken: 1 van de essentiële elementen in een stewardwerking, is informatiedeling. Bijna altijd heeft een groep van stewards een gesloten groep op facebook of op Whatsapp. En soms zit er ene tussen van de oude stempel die enkel met een telefoongesprek kan bereikt worden, maar dat werkt ook. Onderling wordt er dan informatie uitgewisseld over wie wanneer gaat controleren, welke verdachte dingen er opgemerkt worden,… En minstens 1 keer per jaar wordt een samenvatting naar Sportvisserij Vlaanderen gestuurd, een jaarverslag. Het kan dus best zijn dat stropers over heel Vlaanderen gaan gekend zijn.
Zoals gezegd: een beetje samenwerking en informatiedeling kan veel effect hebben. Op de Zwalm, de Ijse en in Dilsen-Stokkem, werkt het briljant.
Misverstand 10: ik kan niks doen.
Tuurlijk wel, elke visser zonder strafblad kan zich opgeven om steward te worden. Er worden geregeld opleidingen gegeven, verspreid over Vlaanderen. Er is een leger in opbouw.
U kan zich inschrijven.
U kan ons contacteren als u in de buurt van Lier of Mechelen woont. Want er is nog 1 steward nodig.
U kan stoppen met stropen.
U kan zwerfvuil opruimen op uw visstek. Iemand zal er u dankbaar voor zijn. (Waarschijnlijk uzelf, bij de volgende vissessie!)
U kan verdachte zaken melden.
U kan proberen niet te verschieten als binnenkort de steward komt controleren.
opnieuw een met kennis van zaken geschreven stukje!!!! Dikke duim!
Prachtig en de juiste uitleg eindelijk echt bedankt voor deze tekst ( lokerse stewards)
Enneh… Heb je als steward nog tijd om zelf te vissen ook?
Struinend vissen en controleren is de perfecte combinatie.