Meteen naar de inhoud

HOW TO: Photoshop

Deze keer leren we hoe je vangstfoto’s kan bewerken met Photoshop.

Stap 1: hardware

macs

Je hebt geen Macbook Pro nodig, maar het is wel handig. Met elke recente Mac of PC moet het in principe wel lukken. Voor het artikel gebruiken we een Macbook Air 2013.

Nog hardware: een degelijke camera.

De achterste camera van een recente smartphone is goed, een recente compactcamera is ook goed. Een DSLR is natuurlijk helemaal top, maar begin daar maar eens mee te sleuren.

Het punt is gewoon dat je veel pixels nodig hebt om mee te beginnen, 10 megapixels of meer. De fotobestanden waar je mee werkt, zouden toch minstens 3MB groot moeten zijn.

Stap 2: software

Photoshop heb je nodig om te photoshoppen, en het is niet gratis. Voor dit artikel gebruiken we Photoshop CS6, dat is de vorige versie.

De huidige versie is Photoshop CC, ‘Creative Cloud’. Dat is eenvoudiger en goedkoper: je betaalt 10 of 20 euro per maand dat je het gebruikt, en alles zit in de cloud.

Tip: soms kan je via je werkgever een licentie krijgen voor Photoshop CC voor persoonlijk gebruik.

Een gratis alternatief voor Photoshop hebben we nog niet gevonden.

Stap 3: knippen

In principe is het simpel: je knipt jezelf en je vis uit een foto, en je plakt jezelf op een andere achtergrond. Knippen en plakken wordt in de kleuterschool geleerd.

Dus: je sleept je foto met de té herkenbare achtergrond in Photoshop. En je knipt jezelf uit. ‘Detoureren’ of ‘vrijstellen’ in professionele praat.

Maar voor we dat kunnen doen, moeten we eerst een layer ‘unlocken’. Je moet kunnen aanpassingen maken.

Rechts zie je de lagen, en er hangt een slotje op. Dat moeten we even dubbelklikken. En dan gaat het slotje weg.

Voila, dan kunnen we beginnen. Aan het oogje kan je zien dat de layer zichtbaar is, en het witte kadertje betekent dat ze ook geselecteerd is. Foefelen met layers is een belangrijk concept in Photoshop.

Photoshop heeft een magisch knopje, de ‘Quick Selection Tool’. Dat is de sleutel tot ons knipwerk, daar gaan we alles mee doen. Het derde linksboven.

Dit is hoe je met de Quick Selection Tool werkt: je kan de grootte instellen, wij hebben hier nu willekeurig 67 pixels ingesteld.

Je ziet vanboven ook de + en de -. Die zijn heel belangrijk. Met de + selecteer je meer, met de – verminder je selectie.

Dan ga je maar maar te werk: overal waar je klikt, wordt geselecteerd. Alles wat binnen de wit-zwart flikkerende lijn ligt, is je selectie. Hier beginnen we met het lijf van de vis, en we hebben per ongeluk al wat bosjes op de achtergrond mee. Geen erg, die knippen we straks wel weg met de -.

Klik klik klik, de kop mee, onze jas mee, gezicht mee. Rond het shadje is het wat moeilijk, hier hebben we de Seine per ongeluk mee geselecteerd.

Dan is het een kwestie van het selectierondje wat kleiner te maken, en met de – aan de slag te gaan. Photoshop is redelijk intelligent, en selecteert tot aan de eerste grens die het vindt.

Wat in – en uitzoomen is hier ook handig. Inzoomen om de details juist te krijgen.

Wat een peuterwerkje…. Maar je moet dus helemaal rond, met een klein rondje, met + en – tot je selectie perfect is.

Hoe beter je camera, hoe gemakkelijker dit gaat. De lastige stukken zijn altijd de vinstekels, vingers, oren,…

Dit werkje is helemaal kut, en duurt het langst. Maar het bepaalt de kwaliteit van je resultaat. Ons selectiecirkeltje is nog maar 10 pixels groot nu.

Tip tussendoor: je kan klikken, maar je kan ook slepen met dat ding. Handig voor grotere oppervlakten.

Als we geselecteerd zijn, drukken we op CTRL-J. Dat maakt een nieuwe layer aan met enkel de selectie.

Dat ziet er zo uit dan:

Je kan layers aan – en afzetten door op het oogje te klikken. Dit is manneke zichtbaar, Franse achtergrond onzichtbaar. Dat wit-grijs geblokt betekent transparant.

Allright, we zijn geselecteerd, met alle details. Goed, dan zijn we klaar met knippen.

Stap 4: plakken

Nu moeten we een andere foto vinden om onszelf in te plakken.

Tip: het beste resultaat krijg je als beide foto’s een gelijkaardige belichting hebben. Bijvoorbeeld: als het een zonnige dag is, staat de zon best op dezelfde plaats. Een selectie van een sombere dag, plak je best op een achtergrond uit een sombere dag.

Dus: we doen de foto open die onze nieuwe achtergrond bevat.

Als voorbeeld gebruiken we een foto van een willekeurige bakstenen muur, getrokken op een even overdekte dag.

En dan: el grando trukko! Met de marquee tool, dat rechthoekje, selecteren we ons manneke. Dan met de move tool, het bovenste, slepen we het manneke bovenaan op de nieuwe achtergrond.

Voila, manneke staat voor de muur. Maar het trekt nog op niks, nu begint de foefelare.

Stap 5: aanpassen

Nu is het een kwestie van het realistisch te doen lijken. Eerst spelen we met de grootte en de positie van het manneke, en daarna snijden we de randjes van de foto bij.

Hier hebben we de layer van de achtergrond even uit gezet, dan met de marquee (rechthoek) heel het manneke geselecteerd, en dan doen we een Free Transform. Dan trekken we het manneke groter of hoger of breder. Foefelare, foefelare, tot hij juist staat.

Voorgrond en achtergrond moeten een beetje in verhouding staan.

Zo, manneke staat gepositioneerd. Dan knippen we al de rest weg. Met de rechthoek een rechthoek trekken, en dan crop.

Voila. Dat ziet er deftig uit.

Tijd om eens op save te duwen!

Als je geluk hebt met de belichting, ben je klaar. Als de 2 foto’s een fundamenteel andere lichtinval hadden, heb je nu nog werk met contrast en kleuren enzo. Image –> Adjustments –> Brightness/Contrast, daar kan je wat mee spelen.

Stap 5: bewaren

File –> Save. Foto’s bewaar je best als JPEGs, en daar heb je nog wat opties.

Hier bepaal je de kwaliteit en de grootte van het uiteindelijk bestand.

Een algemene regel in beeldbewerking is: je houdt zoveel mogelijk pixels bij doorheen alle bewerkingen, en je laat pas helemaal op het einde de kwaliteit zakken. Door hier de kwaliteit wat te laten zakken, bekom je een kleiner bestand, en kan je nog wat foutjes verdoezelen.

Eindresultaat: je stek is veilig voor de stekkenpezers en de kloppersbrigade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *