Ultra Light: yaaay!
Streetfishing: yaaaay!
Ultra Light Streetfishing Braid klinkt right up our alley. In our wheelhouse. Our cup of tea. Dat is ons ding. Dat moeten we testen!
Nu valt er toch wel toevallig een pakketje in onze brievenbus zeker? Dank u William.
We hebben 2 soorten om te testen: de allerdunste 0.036mm, en een 0.045mm. Dat is dun! Dat is heel, heel erg dun.
Dat is zo dun zelfs, dat we even een dun boompje moeten opzetten. Een goede braid van 0.06mm wordt nog altijd aanzien als de gouden standaard. Daar kan je het meeste mee. Als je streetfishing doet, heb je met een 0.06mm een klein beetje overschot. Je kan er hard baits of grotere spinners mee smijten. Je kan eens op het zeekanaal gaan. Je kan op een kleine rivier vissen.
Op 0.06mm braid kan je een fluorcarbon voorslag gebruiken tot ongeveer 0.25mm, en dat is genoeg om dikke snoekbaars te vangen, of om eens tegen een steen te schuren, en zelfs een verdwaald snoekje is geen probleem.
MAAR: sommige 0.06mm braids zijn dikker dan opgegeven, en wat aan de zware kant. Als je dan met gewichten vist van 1 of 2 of 3 gram, dan kost het moeite om je lijn door het water te klieven. Dan kan je niet meer snel vissen én bodemcontact houden.
En dat is waar een 0.04mm braid kan helpen. Je verliest de overschot, de veiligheidsmarge. Maar je wint snelheid, finesse, en presentatie.
Wat wil dit zeggen? Dat 0.04mm braid niet voor watjes is. Enfin,… juist wél voor de watjes eigenlijk. 0.04mm Is voor de specialisten. En voor de puristen. Voor klein water en lichte gewichtjes. Dikke snoekbaars kan je nog wel bovenhalen met een 0.04mm, maar je gaat geduld moeten hebben en heel wat vaardigheid.
De boom die we aan het opzetten zijn, is helemaal niet dun, want er komt nog. Omdat de veiligheidsmarge zo klein wordt, moet alles tiptop in orde zijn. Knopen moeten PERFECT zijn. De hengel moet Ultra Light zijn. De slip moet perfect afgesteld zijn.
Ok, boom geplant, we kunnen verder.
Dus: Japanse braid van 0.036mm en 0.045mm. Trekkracht 2kg en 2.7kg, dat klinkt eerlijk.
De achterkant is even rechttoe rechtaan als de voorkant: een Japans teken van Oshikage, en de opgegeven eigenschappen:
- Speciaal voor Light Game Fishing -> streetfishing dus.
- Dun en sterk -> gaan we testen!
- Speciaal ‘dubbel SW’ proces -> ja, whatever.
- Soepel en voor verre worpen -> zullen we ook testen.
- Gevoelig
- Schuurbestendig -> gaan we niet met opzet testen, dat is een zeer relatief begrip voor dunne braid.
Dat is sober en duidelijk.
Dat ziet er netjes uit. En de spoel doet denken aan Momoi. Er ligt trouwens 100m op.
Er heeft iemand zich beziggehouden met kleine stukjes plakband af te scheuren, om het uiteinde van de draad te bevestigen. Dat is onomstotelijk bewijs dat dit uit Japan komt.
Mannekens, dat is dun! En toch heeft deze braid een kleine stijfheid, en een lichte krul. Dat is niet slecht, want losse, dunne braid is bijna onmogelijk om te knopen.
Laat ons de trekkracht eens testen. Eerste test: 0.036mm tegen 0.16mm fluorocarbon.
Resultaat: het breekt nog op de braid: maar het is heel, heel, heel nipt. Dat is perfect, dan zal het wel op de haakknoop breken. Dus met de dunste versie kan je tot 0.16mm voorslag vissen. Ideaal voor peuterwerk.
0.18mm Voorslag trekt de dunne versie niet, maar de dikkere 0.045mm trekt het met gemak. Dat is ook ideaal, want 0.18mm fluorocarbon is wat je gebruikt voor licht streetfishing als er een beetje stenen of planten zijn.
We kunnen concluderen dat de opgegeven trekkrachten van 2.0 en 2.7kg eerlijk geformuleerd zijn.
Kom, nog 1 testje: 0.036mm Fishkix tegen 0.04mm Nanobraid. Fishkix wint het met een haarlengte verschil. Dat is weeral precies volgens de verwachting, want de opgegeven 0.036mm is in werkelijkheid ietsje dikker dan de 0.04mm van Nanobraid.
De dikte van braid meten is een heel subjectieve zaak, maar onze methode is: niet platdrukken.
Dat komt uit op 0.07mm voor de opgegeven 0.035mm. Dat kan kloppen, want een opgegeven 0.06mm bij Momoi komt ook uit op 0.12mm zoals wij het meten.
Er zijn eigenlijk maar 2 conclusies te trekken:
1: opgegeven diameters mag je niet vergelijken tussen fabrikanten
2: de Fishkix braid is ongeveer even sterk als de kampioen qua treksterkte, Nanobraid.
Weet je nog, die boom? Hij heeft er juist nog een tak bijgekregen. Braid dunner dan 0.06mm is niet voor pussies, en qua knopen heb je niet zoveel opties. We hebben al 5 merken getest, en geen enkele 0.04mm braid kan je rond zichzelf knopen. De bocht is gewoon te scherp, en de vezels kunnen dat niet aan.
Bij een verbindingsknoop moet een ultra dunne braid dus altijd rond de voorslag gaan, en nooit rond zichzelf. Dus: geen lus-in-lus!
Een knoop die het voor ons goed blijft doen, is de Crazy Alberto:
Merk op dat de blauwe lijn altijd ronde bochtjes neemt, en nooit zichzelf afknijpt. Dat heb je nodig.
Maar dus, laat ons verder gaan, en de lijn eens opspoelen. Op de Daiwa Caldia, want dat is de ultieme Ultra Light molen.
Dat ziet er best netjes uit. En zichtbaar, want dat ogenprikkelend groen is goed zichtbaar onder de meeste omstandigheden.
Dat ligt best dik op de spoel trouwens, want het is maar 100m van 0.045mm, zonder backing.
Zoals uitgelegd in het boompje, dit is Ultra Light lijn, daar hoort absoluut specifiek materiaal bij, dus we bollen naar de waterkant met de Major Craft CRX-S792UL. Dat is een pure Ultra Light stok, tot 5 gram.
Wat zijn de bevindingen aan de waterkant?
1: Geruisloos inwerpen!
De 0.036mm versie is voor één of andere bizarre reden nog meer super geruisloos dan de 0.045mm, maar het is een bizar gevoel. Je werpt, en er gebeurt niets. Tot je lood het water raakt, dan hoor je een plons. Daar moet je even aan wennen.
Werpafstand is ook onbegrensd: er is geen wrijving door de ogen waar te nemen. Het is enkel luchtweerstand.
Dit is indrukwekkend, maar niet uniek. Er zijn nog 0.04mm braids op de markt, die met hun coating even weinig wrijving hebben.
2: Er zit toch een beetje verschil tussen de 0.036mm en de 0.045mm. De 0.036mm is geruisloos, ook in het opzwengelen. Dat is bij de 0.045mm net ietsje minder. Er is iets van ruis, hoe hard het klinkt hangt af van je ogen, de stand van je hengel, en de kwaliteit van je molen. Alle 0.04mm braid zijn maximum 4-vlechts, en zullen nooit zo geruisloos zijn als een 8-braid van 0.06mm of dikker. Dus relatief gezien, is deze braid redelijk stil.
En de 0.036mm heeft 1 keer dit gedaan:
Het is een klein lusje, en het kwam er netjes terug uit, maar het geeft toch wel aan dat deze lijn een bepaalde stijfheid heeft, zeker in het begin als de coating nog vers is.
Te stijf en de lijn durft van de molen springen. Te slap en je krijgt windknopen die er niet uit te krijgen zijn. Dan liever iets te stijf dan iets te slap. (That’s what she said!)
In de foto kan je ook zien dat er een flauwe krul in de lijn zit, een golfje.
3: Gevoeligheid is 100% top.
Misschien wel de beste is deze klasse. Dat is waarschijnlijk het voordeel aan dat beetje stijfheid: een strakke vlecht geeft minder rek.
4: Ideaal om met lichte gewichten te vissen.
Omdat ultra dunne lijn ultra gemakkelijk door het water klieft, kan je bodem houden met lichte gewichten. Er komt ook veel minder bocht in je lijn, waardoor je scherper en preciezer kan vissen. Dit is iets wat voor specialisten zeer waardevol kan zijn.
Die lusvorming leek te verdwijnen nadat de lijn een paar keer was nat geweest.
5: Treksterkte lijkt goed.
De lijn is sterk genoeg om een stokvis te vangen, maar niet sterk genoeg voor een sluisdeur. (Die sluisdeur was een niet geplande test.)
Allright, streetfishing braid is zeer goed om aan streetfishing te doen. Dat is goed, maar niet wereldschokkend. Wat als we eens helemaal het tegenovergestelde zouden doen? Wat is het tegenovergestelde van streetfishing? JUNGLE FISHING!
Dat wil zeggen: ver van de bewoonde wereld, met bramen en netels tot onder de oksels, en een gezicht vol spinnenwebben.
Een tip tussendoor: als je een Gustaaf* van een kopvoorn vals haakt, dan is de stek verstoord en kan je daarna enkel nog maar kleintjes vangen.
Dat ging best goed. Dat klein beetje stijfheid komt ook hier goed van pas, we hebben niet 1 keer vastgehangen in de bramen en de takken. (Ondanks dappere pogingen en riskante moves.) Dan had met losse braid ongetwijfeld wel voorgevallen.
Streetfishing: geslaagd.
Jungle fishing: geslaagd.
Nu moeten we nog iets zeggen over levensduur en slijtage. We zijn dikwijls té enthousiast over nieuwe, gladde, soepele, sterke braids,… die na een paar maand helemaal versleten zijn. Heel lastige situatie, zeker als je er een review van gepubliceerd hebt.
Daarom hebben we een testprotocol ontworpen, gebaseerd op hoe electronica getest wordt. Als een chip in een smartphone 10 jaar moet meegaan, dan gaan de ingenieurs geen test laten lopen die 10 jaar duurt. Tegen dan zitten we al 10 modellen verder. Neen, men gebruikt hitte om een levenscyclus te versnellen. Als diezelfde chip 5 jaar meegaat bij een temperatuur van 80 graden, dat is hetzelfde. Of 1 jaar bij 100 graden, of een paar maand bij 120 graden. Zo wordt er getest.
Hoge temperatuur en scherpe temperatuursschommelingen zijn een goede manier om een materiaal snel te doen verouderen.
Dit is onze testopstelling, waar we de lijnen hoge temperaturen en milde vervuiling laten ondergaan. Om zo de verouderingscyclus te simuleren.
OK, dat is de waarheid een beetje verdraaid, BMW heeft bij de recentste versie van de GS de uitlaat naar de verkeerde kant verhuisd. Maar het is wel een feit dat hoge temperaturen en UV licht niet goed zijn voor draad. Sommige braids beginnen direct krokant aan te voelen, maar de Fishkix Streetfishing braid heeft de test goed verteerd. Levensduur ziet er voorlopig goed uit.
Enkele maanden en vele tientallen vissessies later, kunnen we dat bevestigen. Levensduur is zeer goed, en het klein beetje stijfheid van in het begin, is verdwenen.
Conclusie: Streetfishing braid doet het goed. Minpunten zijn moeilijk te vinden. De verkoopprijs ligt rond de 35€ voor 100m. Dat is aan de dure kant, maar de kwaliteit is navenant.
*Gustaaf is de officiële naam van Gust. Een Gust is een potig exemplaar.
Is goed voor trout area?
Dan zou ik eerder kijken naar Daiwa J-Braid Grand.