Dit is Danny.
Danny is de absolute grootmeester van nautische apparatuur.
De Sultan van sonar.
De grote mufti van mapping.
De koning der kaartplotters.
De vice-admiraal der visvinders.
De imam van de informaticasystemen.
De eminentie van electronica.
De Don der dieptemeters.
De man achter Sonar Mapping Solutions.
En eigenlijk een heel bescheiden en burgerlijke mens die niet van bewierroking of internetaandacht houdt.
Een dag met de boot op het water is altijd een belevenis en een avontuur. Maar dit is meer een onderzoeksschip dan een visboot.
Niet minder dan DRIE transducers zijn vast gemonteerd, en de vierde en de vijfde liggen klaar om bevestigd te worden. Want de Heilige Sultan van sonar voelt zich niet in zijn element met minder dan drie transducers, en vaart niet uit als er minder dan drie schermen actief zijn.
Het is deel van het werk, maar ook deel van de hobby: nieuwe software testen, onder het water kijken, en snoekbaarzen vangen.
Wij mochten een dagje mee – waarvoor oneindige dank!
Het gaf ons een kans om de grote hamvraag te beantwoorden – la question jambon. Vang je meer vis met dure apparatuur?
Het antwoord is: stiekem wel. Meestal toch. Als je weet waar je mee bezig bent. Apparatuur stelt je in staat om een beter beeld te vormen van de onderwaterwereld, en om meer secuur of meer gericht te vissen.
Laat ons in detail treden. In de diepte gaan.
Op de boot het schip hadden we verschillende transducers, 2 HDS-9 toestellen, en een kleiner toestel vooraan. Allemaal in netwerk geschakeld. En een aparte Active Target Live sonar op een draaibare stang. En Navionics waterkaarten. En een electronisch anker, gekoppeld aan de visvinder(s).
Wel, dat praktisch nut wordt snel duidelijk als je met de leermeester op het water zit. Dat wordt live gedemonstreerd.
Een extra scherm vanvoor op de boot, is handig voor de visser die vanvoor zit. Onder een stekende zon, met de zonnebril voor de ogen, zijdelings op een ander zijn scherm turen, is niet handig als je ook nog wil vissen. Het kleine scherm vanvoor kan een GPS locatie aangeven, samen met een sonarbeeld. Die GPS locatie is nog het handigste: zo weet je waar de boot ligt ten opzichte van de stek. Zo kan je heel precies een hotspot aanwerpen. Je kan echt mikken: langs het richeltje, of van bovenaan het talud, afdalend de dieperik in,…
Een absolute noodzaak is het niet, maar een luxe zeker wel. En de voorste man kan gerichter en effectiever vissen.
Een netwerk en een gekoppeld electronisch anker is wederom een grote luxe. Een echte meester zal nooit over een stek knallen. Hij zal rustig en zachtjes komen aanvaren, langs de zijkant. En dan kan hij op het scherm aantikken waar de boot moet gaan liggen, en zo de boot in alle rust 10 meter verder positioneren, om een kop of een stek ideaal af te vissen.
Op het puntje positioneren, 10 worpen doen. 20 Meter opschuiven, nog een paar worpen doen. Even aan de andere kant gaan liggen, laatste worp. Zo nauwkeurig en precies en chillax.
Levensnoodzakelijk? Neen. Maar de schipper vangt er wel meer vis door. Omdat hij niet continu met de afstandsbediening zit te frummelen. Het maakt een visdag een stuk aangenamer, en chillaxer.
En dan: het summum! Active Target Live Sonar.
Dit is de nieuwste technologie, en het tofste speelgoed. Met de transducer op een draaibare stang, kan je onder water rondkijken. Alsof je met een zaklamp schijnt!
Je kan op vis mikken, en je kan je shadje zien dansen. Sommige cracks kijken naar de reactie van de vis op het kunstaas, en kunnen door daarop in te spelen, een visje meer vangen.
Maar dat is al redelijk geavanceerd. Wij hebben Active Target gebruikt om onder water rond te kijken, om een beeld te geven van de bodem en de school vis.
Op de foto staat een geultje. We konden echt met Active Target in de geul kijken, en EXACT kijken waar de geul lag ten opzichte van de boot, hoe breed ze was, en of er vis in lag.
Iemand zonder deze technologie, ziet dit niet. Electronica kan een competitief voordeel zijn ten opzichte van de andere visboten.
Ja, er lag een snoekbaars in dit geultje.
Dat was het nuttigste, maar niet het coolste. Soms is technologie ook gewoon cool.
Bij het vallen van de avond komt er vis aan de oppervlakte rollen. Door met de live sonar rond te scannen, konden we zien dat dit een lange sliert brasems was. Die hangen op half water met een man of 8, die stijgen dan naar de oppervlakte, en 1 of 2 brasems springen half de lucht in. En dan gaat de hele tros weer op half water hangen.
Dus: deze electronica lost de existentiële vragen des levens op. Voorheen vroegen we ons af: “Was dat een winde?” “Was het misschien een roofblei?” “Kunnen we die vangen?”.
Het was een tros brasems, deel van een gigantische school.
Live Target is niet het coolste, en ook niet het vriendelijkste voor de portemonnee.
Het vriendelijkste voor de portemonnee is de teentjes in het water steken op een bloed – en bloedhete dag! Dit is absoluut gratis, en enorm verfrissend. Want gezwoten dat wij hebben….
Maar hét coolste, hét effectiefste om vis te vangen, het nuttigste, en waarschijnlijk het meeste opbrengst voor het minste geld, zijn waterkaarten.
Je kan ze zelf maken, of aankopen op een SD kaartje. Maar dit was voor ons dé revelatie. Op standaard kaarten kan je zien dat er op het Hollands Diep dieptes en ondiepe platen zijn. Maar dat is het dan ook. Diep en ondiep.
Met een gedetailleerde waterkaart, zie je richels, putjes, geulen, stortplaatsen,… en vorige vangsten en gemarkeerde vis. Wat een onderwaterwereld die ineens opengaat!
En dat is ook de kern van ons verhaal hier: met electronica kijk je onder water.
Vang je er meer vis door? Dat hangt ervan af. Je ziet wel wat er zwemt. Je ziet wat er ligt. Je ziet waar je bent. Je weet meer.
De vis stort zich niet op je haak, maar je kan wel je haak dichter bij de vis brengen. Het helpt.
Tenzij je heel de dag met je neus tegen het scherm en je aas uit het water zit. Dan helpt het niet.